​Åbningstider: Fredag, Lørdag og Søndag kl. 11-16 og efter aftale 31 90 44 05. Sommeråbent 1. juli til 23. august. Fredag 28. august er galleriet lukket.

Birthe Raundahl Mikkelsen - ikonmaler​

​Ikonmaler.​

Født 1943 i Danmark.

Uddannelse og baggrund

Birthe Raundahl Mikkelsen er uddannet folkeskolelærer og har arbejdet som sådan i 38 år, indtil hun gik på efterløn i 2003. I alle årene har hun udover dansk og matematik undervist i billedkunst og håndarbejde. Birthe Raundahl Mikkelsen har altid arbejdet kreativt på forskellige områder, men da hun ved en tilfældighed stiftede bekendtskab med den ortodokse kirkes ikoner, stod det hurtigt klart for hende, at her var hendes område. Birthe Raundahl Mikkelsen var betaget af ikonernes guld, motiverne og historierne bag, og den ro ikonerne udstrålede. Flere kurser i ikonmaling og fordybelse i litteratur om emnet forstærkede interessen, og hun har siden 2006 løbende arbejdet med at fremstille ikoner.

Inspiration

Ikoner er den ortodokse kirkes billeder. De er et synligt led i den ortodokse kirkes gudstjeneste og en integreret del af det ortodokse menneskes hverdags- og trosliv. Søren Prahl, en dansk præst og ikonkyndig skriver:

-Ikonen er forkyndelse i form, farve og skønhed.

-Ikonen er et vindue, gennem hvilket man skuer ind i Gudsrigets skønhed og herlighed

-Ikonen er som et nøglehul til at kigge ind i den lysende evighed.

Ikonerne fortæller historier fra Det gamle og Det nye Testamente. Motiverne er mange: Guds Moder, Kristus, engle, profeter, helgener og andre hellige personer.

Ikonkunsten voksede op i det byzantinske kejserrige omkring Konstantinopel og havde sin guldalder mellem det 9. og det 12. århundrede.

Når man i dag maler ikoner efter den byzantinske tradition, følger man de gamle regler så nøjagtigt som muligt. Alle ikoner er gentagelser af allerede lavede ikoner. Det er altså en slags kopi, idet man bruger billeder af ikoner som maleforlæg.

Der males på træplader præpareret med harelim rørt op med kridt. Når motivet er overført, males der med æggetempera: farvepigment rørt op i æggeblomme. Der arbejdes fra mørkt mod lyst, og det er ikke usædvanligt, at der er 8-10 lag farve på et område.

At male ikoner er et spændende, gammelt håndværk. Det kræver ro og fordybelse og giver ro og fordybelse. Når man maler, lukker man alt andet ude og er i ikonernes verden.

Følg Grevelsgaard

Følg os på sociale medier, for at se mere om kommende og aktuelle udstillinger i vores galleri.

☆☆☆☆☆​

Anmeldelser fra Facebook​

"Tak for en fantastisk oplevelse. Det var en fornøjelse at se hvor fint i havde mixet alle de forskellige kunstværker, så det bare så lækkert ud. Vi ses."

- Annette Printz​

"Lækkert sted! Her er der noget for alle kunstelskere. Man mærker tydeligt at der er lagt meget kærlighed i de flotte omgivelser! Bestemt et besøg værd!"

- Stinne Thorsen Rasmussen​

"​Super flot galleri med flot kunst/ brugskunst i bredt udvalg af genrer og priser. Alt sammen helt unikt. Flot samling af kunstnere. Så absolut et besøg værd!"

- Linda Lauridsen

Tilmeld nyhedsbrev​

​Ønsker du at modtage nyheder og information om kommende og aktuelle udstillinger, kunstnere og aktiviteter hos Grevelsgaard, så tilmeld dig vores nyhedsbrev som udkommer ca. 10 gange om året.